Tišina

Provukla se kroz gužvu naizgled lako (kao da se priseća polke?) gaseći cipelicama neke zamišljene pikavce na podnom mozaiku, ali ja sam znao kako joj teško pada tih par koraka ka meni...

30.09.2013.

Hoces li se ti potpisati na popi(sh)u?

Zadnjih mjeseci zivim izmedju  Evrope i Amerike. Ni ovdje ni tamo... svuda pomalo...

Kao umjetnica razmisljam mnogo o identitetu....licnom ne kolektivnom...previse vjerujem u cinjenicu da smo svi originalno kreirana bica da bih se identifikovala sa bilo kojom masom... tu sam, sa iskustvom, godinama,  postala vrlo pragmaticna..odnosno emocije ne shvatam olako i ne dam se kupiti sa jeftinim podilazenjjima ili prijetnjama..

Uglavnom nacionalnost , narodnost.... zanima me kako neko moze biti kozmopolit iskreno i nacionalista istovremeno...istovremno zaboravljajuci da je prilagodljivost i hipokrizija glavna odlika savremenog drustva... Te dvije stvari su, meni licno, nespojive, jednako kao sto pokusavam Amerima objasniti da Demokratija kako se predstavlja i Kapitalizam tesko bas da mogu ici u paru a da nije dvolicno?

 

Uglavnom, Bosnjak, Srbin, Hrvat... Dejtonski sporazum.... Sejdic, Finci, Vehabije, referendum.. ma svega pred prvi popis stanovnista otkako nismo dio Juge... pravi bosanski lonac... da li je ukusan ostavicu gurmanima da procjene..

 

Evo, opet  da kazem, osjecam se Bosankom... iz prostog razloga, rodjena odrasla, formirala se na podrucju BIH. Vise vjerujem u genetiku nego u historijska prepucavanja korumpiranih klanova Balkana..

Tu rodjena i takav mi pasos...  E sad.... ne zanima me ko ce mi vecu patetiku, huskacki fasizam ili viktimizaciju prodati... zanima  me ko barata bilo kakvom logikom... realnoscu...najvise ekomomijom, prosperitetom... Zar je zaista bitnije koje boje je zastava koje nacije, ko se kako zove nego ko ce pokusati reducirati nezaposlenost, korpuciju...?

Takvog nema...na vidiku... ali ne mogu  lagati sebe... i pristati da budem dio bilo cega,...

Ali...sloboda izbora ne bi smjela biti upitna..stoga cu uvijek braniti pravo bilo koga da se osjeca... Eskimom..Srbinom, Hrvatom, Bbosnjakom...Vanzemaljcem...

Ako zaista u to vjeruje i sa tim se identifikuje...

No, ukoliko ja, stoga sto sam iskrena prema sebi, pa ne dopustam da me se strpa u odredjene koseve..imam manje prava nego li Srbi, Bosnjaci, Hrvati...bicu glasna.. vikacu ...vristati....jer je to u tzv „demokratskoj“ BIH jedino pravo koje mi (pre)ostaje...