Tišina

Provukla se kroz gužvu naizgled lako (kao da se priseća polke?) gaseći cipelicama neke zamišljene pikavce na podnom mozaiku, ali ja sam znao kako joj teško pada tih par koraka ka meni...

10.06.2013.

The James Gallery i drugo...

Nakon silnih putesestvija tokom protekle, prilicno intenzivne godine (u kojoj sam obisla vise od pola SAD) posluzila me sreca pa sam dobila priliku da zadnjih 6 sedmica svog bitisanja na ovom podneblju, zivimu radim, ni manje ni vise nego u glavnom gradu cijeloga svijeta – New York-u.

Posao Eksperta za Odnose sa javnostima pomazem i obavljam u najboljem mogucem okruzenju za moj profesionalni backgroud, u PR/xxxing sluzbi The James Gallery koja je inace samo jedna mali djelic velikog organizacije Centra za Humanosti- CUNY Univerziteta u New York-u.

Dobila sam jedinstvenu priliku da zaronim u njihovu izuzetno bogatu arhivu i proputujem kroz sve aktivnosti i incijative koje su organizirali tokom protekle 2 godine.

Centar se bavi angaziranom i konceptualnom umjetnosti, dizuci cjelokupni koncept na visi nivo, gdje mu u sustini i jeste mjesto.

Suradjujuci direktno sa osobama koje duboko vjeruju u ono sto rade, i sama sam insprisana da pored samog proefsionalnog pristupa promociji , dublje zaronim u vlastita umjetnicka preispitivanja i pronalazenja.

Isti su izmedju ostalog tek prije koji mjesec u srcu New Yorka ugostili nasu umjetnicu Maju Bajevic sa sjajnom izlozbom “To be continued” koja se bavi izuzetno dubokim preispitivanjem identiteta kroz konceptualnu umjetnost.

“Posao” mi je smjesten u srcu Manhattan-a, preko puta cuvenog Empire State budilinga, a “zivot” mi je smjesten u Queens/Elmhurst djelu, veoma blizu glavno bulevara ovoga djela NY.

Grad zaista jeste glavni grad svijeta, ovdje nije bas jednostavno cuti engleski jezik bez odredjenog akcenta, koji doslovno moze biti iz bilo kojeg dijela svijeta. Ovdje je svako jednak, svoj i drugaciji i niko nikome ne smeta.

Grad je prepun zivota, dogadjaja, razlicitosti, boja, zivota...

Ovdje je potrebno doci ponekad kako bismo udahnuli cistu esenciju zivota i svega sto isti predstavlja.

Mogla bih danima pisati o New York-u, o tome kako je potpuno moguce izaci sam u grad i smao hodajuci i osluskujuci grad upoznati fenomalne pojedince sa kojima biste mogli provesti mozda jedan od najboljih dana u zivotu a da vam pri tome niti jednog trenutka ne bi bilo bitna boja koze, vjera, nacija pa cak i ime doticne osobe.

Volim New York definitivno i sasvim sigurno cu mu se vratiti s vremena na vrijeme...